Μέση Ανατολή: Ανακωχή από τις 7 το πρωί της Παρασκευής – Στις 16:00 η απελευθέρωση 13 ομήρων από τη Χαμάς

Δεκατρείς γυναίκες και παιδιά όμηροι που κρατούνται από μαχητές στη Γάζα θα είναι οι πρώτοι που θα απελευθερωθούν, καθώς η προσωρινή εκεχειρία στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε το Κατάρ.

Ο Δρ Majed Al-Ansari, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε ότι έλαβε μια λίστα με τους αμάχους που πρέπει να απελευθερωθούν και ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 7 το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει η εκεχειρία, ενώ στις 4 το απόγευμα θα απελευθερωθούν οι 13 όμηροι.

Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει 50 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά ομήρους που κρατούνται από μαχητές στη Γάζα, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ έχει πει ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει πέρα ​​από τις πρώτες τέσσερις ημέρες, εφόσον οι μαχητές απελευθερώνουν τουλάχιστον 10 ομήρους την ημέρα.

Μιλώντας στο Reuters, παλαιστινιακή πήγη είπε ότι ένα δεύτερο κύμα απελευθέρωσης ομήρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση έως και 100 ομήρων μέχρι το τέλος του μήνα.

Η συμφωνία, που επιτεύχθη με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, περιλαμβάνει την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους και τη μεταφορά φαρμάκων. Σημαίνει επίσης ότι θα επιτραπεί σε εκατοντάδες φορτηγά να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικά και καύσιμα στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ θα σταματήσει όλες τις αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της εκεχερίας.

Και οι δύο πλευρές έχουν πει ότι θα επιστρέψουν στη μάχη μόλις τελειώσει η εκεχειρία.

Η Χαμάς και άλλες μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, συνέλαβαν περισσότερους από 240 ομήρους όταν ένοπλοι ξεχύθηκαν στις πόλεις του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ βομβαρδίζει τον θύλακα εδώ και εβδομάδες καθώς επιχειρεί να «εξαφανίσει» τη Χαμάς. Τουλάχιστον 14.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις επιδρομές στη Γάζα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 5.500 παιδιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί